Mladi Hrvati iz Slovenije boravili na Kampu hrvatskog jezika i kulture u Čakovcu
02.07.2024. 08:44h

Savez hrvatskih društava u Sloveniji neumorno radi na očuvanju hrvatskog jezika i identiteta Hrvata u susjednoj zemlji. Tim povodom je osim organiziranog učenja jezika kojeg provode u Sloveniji, kroz dopunske programe održan trodnevni  “Kamp hrvatskog jezika i kulture” u Čakovcu.

Budući da Hrvatima u Sloveniji status nacionalne manjine nije priznat, financiranje kulturnih aktivnosti odvija se projektno. U toj ulozi se posebno  ističe Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave. Oni su, u ime Saveza, organizirali “Kamp hrvatskog jezika i kulture”, a zahvaljujući povezanosti s gradom Čakovcem i Međimurskom županijom, kamp je bio  smješten upravo u Čakovcu, u Učeničkom domu Graditeljske škole.

Tijekom kampa, dvanaest polaznika različitih uzrasta, od četvrtog razreda osnovne škole do srednjoškolaca iz Velenja i Brežica su kroz kreativne dramske radionice i igre pod vodstvom dramskih pedagoga iz KD Pinklec, Jelene i Davora Dokleje, usavršavali svoje znanje hrvatskog jezika na zabavan i njima prilagođen i prihvatljiv način. Folklornu radionicu vodila je Jagoda Srša, a uz sve to  imali su priliku razgledati Čakovec i uživati u dramskoj predstavi za djecu “Legenda o Pozoju” koju su izveli Mario Jakšić i Bruno Kontrec iz Teatra 002.

Mlade Hrvate iz Slovenije pozdravila je i izrazila im podršku u očuvanju jezika i kulture i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini“Kamp hrvatskog jezika i kulture” je sjajan primjer kako se kroz kreativne programe može poticati mlade da sačuvaju svoj identitet i kroz zajednički rad osigura da se hrvatski jezik i kultura i dalje njeguju i prenose na nove generacije”, istaknula je Cividini.

Ova inicijativa Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, predvođena neumornim predsjednikom Đaninom Kutnjakom zaslužuje svaku  pohvalu i predstavlja novi, značajan doprinos očuvanju hrvatske baštine u Sloveniji.