Grad i Muzej dobili restaurirane primjerke povelje Jurja IV. Zrinskog
30.05.2024. 11:00h

Prije otprilike godinu dana, prof. dr. Matija Berljak donirao je original radne povelje Jurja IV. Zrinskog kojom je naš grad davne 1579. godine dobio trgovačka prava. Zahvaljujući Državnom arhivu u Međimurju, povelja je restaurirana i pohranjena u njihovom sefu, a kopije su danas dane Gradu Čakovcu i Muzeju Međimurja Čakovec.

I Muzej i Grad danas slave rođendan te je restaurirana kopija idealni poklon, jer obje institucije svoj dan obilježavaju upravo 29. svibnja. U posredovanju donacije povelje najviše je pridonio  Đuro Bel, koji je ovom prigodom rekao da je prof dr. Berljak povelju nabavio negdje u Mađarskoj te je odlučio darovati upravo Čakovcu, koji se zahvaljujući tom dokumentu počeo razvijati kao moderni grad. Kako je rekao, samo 16 gradova u tadašnjoj državi malo je takvu povelju, što govori o značaju Čakovca u to doba. Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar pak je naglasio da je ova povelja od nacionalne važnosti restaurirana, katalogizirana i digitalizirana te dostupna svima onima koji će u budućnosti istraživati povijest našeg kraja. To je ujedno i najstariji dokument koji se čuva u Državnom arhivu za Međimurje.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, zahvalila se i prof. dr. Berljaku i Državnom arhivu na restauraciji i donaciji te rekla da će ona naći svoje mjesto u Muzeju. Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pak je naglasila važnost Zrinskih za čakovečku povijest te i današnje postavljanje spomenika i ovu donaciju smatra svojevrsnim odavanjem priznanja Jurju koji je trajno obilježio Čakovec, dajući mu gradska prava. U stvari, tim dokumentom počinje moderni razvoj i povijest našeg grada. Kako je završila, ovo je najljepši poklon Gradu za rođendan.


Nakon svečane dodjele povelje u Riznici Međimurja dr.sc. Nataša Štefanec održala je predavanje upravo o Jurju IV. Zrinskom.