Čakovec bogatiji za još jedan spomenik Zrinskima
30.05.2024. 11:37h

Uz suradnju Grada Čakovca, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i gospodarstvenika Bernarda Andraka iz Marije Bistrice u Čakovcu je u Ulici Valenta Morandinija otkriven spomenik Jurju IV. Zrinskom, velikom preporoditelju Međimurja i utemeljitelju prve tiskare u sjevernoj Hrvatskoj 1574. godine u Nedelišću.

Prigodom otkrivanja spomenika, Zoran Turk predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Čakovec kazao je kako se  Čakovec spominje od 14. stoljeća kao utvrda i kao takva poznata je kroz gotovo cijeli srednji vijek. „Povelju koju je Juraj IV. dao mjestu u kojem je i rođen možemo smatrati početkom Čakovca kao središnjeg međimurskog naselja. Također ona je od neizmjerne važnosti što se i prepoznalo te se na današnji dan, 29. svibnja svake godine obilježava Dan Grada. Ponosni smo i sretni što je Matica hrvatska sudjelovala u ovome projektu. Najviše bih želio zahvaliti gospodinu Andraku koji nam je poklonio ovaj prekrasan spomenik te svima ostalima koji su nam pomogli u njegovom postavljanju.“ rekao je Turk.

Spomenik je  donacija gospodarstvenika  Bernarda Andraka iz Marije Bistrice, kojeg je on preuzeo od Tiskare “Zrinski” kad je otišla u stečaj. „Osim što ovim spomenikom odajemo počast našem velikašu i grofu, prisjećamo se i akademskog kipara Josipa Grgevčića koji je izradio ovaj spomenik. Spletom poslovnih okolnosti našao sam se u Čakovcu i postao ponosni vlasnik ovog spomenika. Jednom prilikom sam upoznao gospodina Ivana Pranjića, idejnog začetnika koji je dao prijedlog koji sam brzo prihvatio. Odlučio sam da Čakovčanec mora ostati v svojem Čakovcu te poklonio spomenik ogranku Matice Hrvatske. I sam imam međimurske korijene, pa vam moram povedati da sam fest ponosan i vesel.“, kazao je Andraka ujedno i čestitao Dan Grada svim Čakovčanima.

Riječi zahvale na svečanosti otkrivanja spomenika uputila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini„Danas slavimo tek 30. rođendan Grada Čakovca u ovom novom ustrojstvu. Ovaj spomenik govori o tome da je naš grad još od davnih dana postao grad koji se razvijao iz godine u godinu. Smatram kako ovaj grad još uvijek ima prostora za napredovati i razvijati se. Na nama je da to bude u onom duhu u kojem ga možemo ostaviti mlađima s ponosom na ono što smo učinili. Hvala svima koji ste sudjelovali u tomu da ovaj divan spomenik pronađe mjesto u gradu Čakovcu, gdje će  biti na ponos svima nama.“, kazala je gradonačelnica.