Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda
27.05.2024. 10:16h

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je osam prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim sudionicima (kvalifikacija ozljeda bit poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije) te dvije nesreće s nastalom materijalnom štetom.
 
Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
- nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće,
- nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,
- nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
-ostali uzroci, dvije prometne nesreće
 
Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod tri sudionika. Najveća koncentracija od 1,57 g/kg utvrđena je kod 21-godišnjeg „mladog vozača“ osobnog automobila koji je u nedjelju, 26. svibnja oko 1 sat poslije ponoći u Zebanec Selu, skrivio prometnu nesreću.
 
U trenutku nesreće 21-godišnji „mladi vozač“ upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,57 g/kg.  Pritom brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj) i vidljivosti (noć) te atmosferskim prilikama (kiša). Izlaskom iz zavoja izgubio nadzor nad upravljanjem te vozilom izletio izvan kolnika u cestovni jarak, gdje je prednjim i bočnim dijelom automobila udario u kosinu cestovnog jarka, a potom se uslijed siline udara automobil vratio na kolnik. Ozlijeđeni vozač vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljeda naknadno okvalificirati. Provjerom putem evidencija registracije vozila i prometnih isprava utvrđeno je kako je automobilu kojim je upravljao 21-godišnjak, početkom prošle godine istekao rok važenja prometne dozvole.