Z cugom v zeleno Međimurje
18.04.2024. 13:15h

Turistička zajednica Međimurske županije ususret obilježavanju Dana planete Zemlje, u subotu 20. travnja, organizira turističko-volonterski program pod nazivom „Z cugom v zeleno Međimurje“.

Poznato je da vlak od Zagreba do Čakovca vozi gotovo tri i pol sata, ali je Turistička zajednica tu
sporost odlučila iskoristiti u korist dodatnog turističkog brendiranja Međimurja kao
održive destinacije. Budući da istraživanje pokazuje kako 75% turista za dolazak i kretanje po
Međimurskoj županiji koristi osobni automobil, jasno je da se na taj način stvara veliki
negativni CO2 otisak. Cilj je motivirati buduće goste da u Međimurje dolaze
vlakom, znatno ekološki prihvatljivijom opcijom, poručuju u TZ Međimurja.


Međimurska županija od prošle je godine, podsjetimo, certificirana destinacija
održivog turizma. Cijelo putovanje "cugom" biti će protkano prezentacijom međimurske eno-gastronomske ponude, putnicima će, uz brojne degustacije, biti poslužen i međimurski
doručak, a sve će pratiti glazbeno animacijski program Žige Međimurskog. Na taj će način putovanje vlakom i samo biti važan i zanimljiv dio turističke priče.


Putnici će se s željezničke stanice u Čakovcu i Murskom Središću u obilazak destinacije
uputiti Hop On Hop Off busom ( (jedan bus kapaciteta od cca 50 ljudi, koristi manji
CO2 otisak nego 50 automobila) te e-busovima ili biciklima, zavisno od preferencija.

Kako bi aktivno sudjelovali u obilježavanju Dana planete Zemlja, naši gosti će volonterski sudjelovati u aktivnostima poput: uređenja javne osjetilne staze, izrade „hotela“ za kukce i kućice za ptice, elemenata tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne. Mogu izabrati i uređenje okoliša objekta za djecu s posebnim potrebama, prionuti proljetnim radovima u vrtu regenerativne poljoprivrede, zasaditi drveće, izrađivati eko svijeće od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa ali i pripomoći u proljetnim radovima na pašnjaku za ispašu autohtonog Međimurskog konja.

Ovakvim spojem održivog turizma, slow travel konceptom i volonterstvom, Međimurje, koje je nedavno ponijelo titulu najbolje kontinentalne destinacije hrvatskog turizma (Simply The Best Udruge hrvatskih putničkih agencija) čini novi iskorak u turističkom razvoju Hrvatske. Da interes za ovakav vid turizma i društveno odgovornog djelovanja postoji pokazuje i činjenica da su turistički paketi koji su bili u slobodnoj prodaji rasprodani u roku od 48 sati.

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i „z cugom v zeleno Međimurje“, krenuti
s nama u novu avanturu, ne samo međimurskog, nego i hrvatskog turizma, stoji u pozivu Tursističe zajednice Međimurske županije.

Polazak vlaka je u 7 sati ujutro sa Željezničkog kolodvora Zagreb.