Rezultati izbora u III. izbornoj jedinici
18.04.2024. 11:16h

U našoj III. izbornoj jedinici izlaznost na jučerašnje parlamentarne izbore bila je među najvišima u zemlji te je glasovalo 62,63% građana s pravom glasa. Od međimurskih sredina, najveća izlaznost bila je u Šenkovcu (66,52%), a najniža u Orehovici (44,60%).

Dosad je obrađeno 99,82% glasova. Koalicija Rijeke pravde osvojila je najviše 36,75% glasova, slijedi HDZ s partnerima s 27,56% glasova, Nezavisna platforma Sjever osvojila je 12,20%, a izborni prag prošli su i Možemo! S 6,24% te Domovinski pokret i partneri s 5,05% glasova.

1. SDP i partneri - 36,75% (6 mandata)

*prema poretku na listi:

 1. Siniša Hajdaš Dončić
 2. Barbara Antolić Vupora
 3. Željko Kolar
 4. Boška Ban Vlahek
 5. Miroslav Marković
 6. Jasenka Auguštan-Pentek

2. HDZ i partneri - 27,56% (5 mandata)

 1. Anđelko Stričak
 2. Zoran Gregurović
 3. Ljubomir Kolarek
 4. Predrag Štromar
 5. Damir Habijan

3. Nezavisna platforma Sjever - 12,20% (2 mandata)

 1. Matija Posavec
 2. Dubravko Bilić

4. Možemo - 6,24% (1 mandat)

 1. Luka Korlaet

Međimurski župan Matija Posavec od međimurskih predstavnika, dobio je uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova 16.241, s liste koalicije Rijeke pravde, Andreja Marić od međimurskih predstavnika dobila je najviše, 3272 preferencijalna glasa, ali će u Sabor Boška Ban Vlahek koja je osvojila 1198 preferencijalnih glasova. S HDZ-ove liste u sabor će gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, koji je osvojio 3352 preferencijalna glasa.

Matija Posavec je izjavio da su prepoznati kao platforma ozbiljne, iskrene, jasne i čiste politike “Očito je srijeda bila pun pogodak jer je izašlo puno više birača na izbore, a drago mi je da je sjever tu prednjačio, među prvih šest gradova su Varaždin, Čakovec, Krapina i Koprivnica -gradovi sjedišta županije sa sjevera Hrvatske. To pokazuje ozbiljnost, ali i želju naših građana da daju svoj glas onima koje podržavaju”, rekao je Posavec. – Dobiti 2 mandata u jednoj izbornoj jedinici, na jednom manjem području je doista veliki uspjeh i označava jednu veliku podršku birača na sjeveru Hrvatske koji žele i traže da se na tom prostoru formira, stasa i funkcionira jedna regionalna politička opcija koja će braniti interese sjevera. Ovaj postotak podrške sa čvrsta 2 mandata, obvezuje sve načelnike, gradonačelnike,dužnosnike, članove i simpatizere koji su se priključili ideji NPS-a da se i dalje, i još više bore za interese našeg sjevera, rekao je Posavec u javljanju iz stožera. Što se tiče Međimurja, NPS je prva politička stranka po izboru građana, dodao je Posavec, istaknuvši da mu je posebno drago što je nakon 15 godina u politici, 12 godina kao župan, dobio tako veliku podršku.

Boška Ban Vlahek kao četvrta na listi SDP-a u trećoj izbornoj jedinici ulazi u saborske klupe. Tu je dužnost obavljala i do sada ali kao zamjena Matiji Posavcu. Komentirajući neslužbene rezultate, Boška je rekla kako su ovi izbori pokazali da postoji vrlo značajan broj ljudi koji priželjkuju promjenu. “Naša je dužnost da učinimo sve da ih ne razočaramo. Pred vodstvom stranke sada je period intenzivnih pregovora kako bi taj cilj i ispunili”, ističe. Što se tiče 3. izborne jedinice postigli smo rezultat s kojim smo zadovoljni i on je potvrda da je SDP i dalje najjača opcija na sjeveru Hrvatske. Čestitam kolegicama i kolegama na ostvarenom rezultatu i iznimnom trudu u kampanji te se zahvaljujem svim građankama i građanima na iskazanom povjerenju – rekla je.

Predsjednik međimurskog HDZ-a Ljubomir Kolarek u izbornoj noći izrazio je zadovoljstvo vraćanjem petog mandata u III. Izbornoj jedinici, naglasivši kako je najbitnije zadržati stabilnost. Prema broju glasova rastemo u odnosu na izbore prije 4 godine. Mi ćemo biti u 11. sazivu Hrvatskog sabora i braniti boje Međimurja u Hrvatskom saboru, otkriva Ljubomir Kolarek.