Grad Čakovec izdvaja više od 2 milijuna eura za sport
11.04.2024. 12:49h

Da Grad Čakovec nije bez razloga i pokrića 2020. nosio titulu Europskog grada sporta, a kao središte Međimurske županije koja je Europskom regijom sporta proglašena u 2022. godini, dokazuju ulaganja u sport, klubove, ali i popratnu infrastrukturu na hrvatskom sjeveru.

Naime u odnosu na 2021. godinu sredstva predviđena za sport povećana su za više od 40 % te sada iznose oko 2 milijuna eura, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prilikom potpisivanja ugovora za financijske potpore projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju javnih potreba u sportu Grada Čakovca za 2024. godinu. Dio milijunskog iznosa koji se izdvaja za sport iz Gradskog proračuna odnosi se redom na ulaganja u gradnju i održavanje sportskih borilišta, subvencije GP Ekom, ali i za potporu sportskim udrugama koja se realizira temeljem Javnog poziva Zajednice sportskih udruga Čakovca za sport Čakovca i Javnog poziva Grada Čakovca koji se odnosi na sport diljem mjesnih odbora. Upravo su za ova potonja dva poziva danas potpisani ugovori u Gradskoj vijećnici vrijedni oko 555 tisuća eura.

„Ove smo godine za potporu udrugama samo putem Javnih poziva predvidjeli oko 200 tisuća eura više nego lani, time šaljemo poruku našim sportskim udrugama, kojih je 78, da to povećanje i zaslužuju, pa i više, jer svojim odličnim rezultatima širom Hrvatske, Europe i svijeta promoviraju Čakovec kao pravi grad sporta. Koristim priliku da im još jednom u ime svih Čakovčanki i Čakovčana čestitam na svim prošlim, ali i budućim uspjesima. Vjerujem da smo pokazali dobru volju i suradnju, posebice od trenutka kada smo pokrili sva Gradska dugovanja i obaveze te time omogućili lakši rad zajednice i naših klubova”, objasnila je čakovečka gradonačelnica i rekla kako Grad Čakovec već duže vrijeme, a posebno posljednje dvije godine povećava sredstva namijenjena sportu, bilo da se radi o radu s mladima, masovnosti, plaćanju korištenja sportskih terena, stručnom radu trenera, organizaciji i odlasku na natjecanja i slično.

Predsjednik gradske sportske zajednice: „Trend rasta izdvajanja sredstava za sport u Čakovcu se nastavlja!”

Anđelko Crnčec, predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca naglasio pak je kako je visinom sredstava i načinom na koji ih sportaši dobivaju zabilježen znatni napredak naspram prijašnjih godina. „Ovo su značajna sredstva i izdvajanja za sport, pa ovim putem želim zahvaliti gradonačelnici i Gradskom vijeću koji su nam odobrili sve ključne potrebe u čakovečkom sportu. Mislim da u ime svih u zajednici mogu reći da smo zadovoljni omjerom onoga što smo uspjeli postići, trend rasta izdvajanja sredstava za sport u Gradu Čakovcu se nastavlja, procesi prijave su također maksimalno ubrzani, što pozdravljamo, pa smo danas na potpisivanju mjesec dana ranije nego obično te možemo upravljati svojim sredstvima. Ono što je naša boljka je činjenica da nažalost gospodarstvo Međimurja i Čakovca nema većih poslovnih sustava koji bi pronašli svoj interes u sponzoriranju sporta”, naglasio je Crnčec, dodavši kako je danas potpisanim ugovorima obuhvaćeno šest programskih područja – stručni rad, redovna djelatnost, sportske manifestacije, vrhunski sport i masovnost, posebni programi u sportu te troškovi dvorane.

Predsjednik čakovečkog streljačkog društva: „Suradnja s Gradom nikad nije bila bolja!”

Spomenimo kako je za sufinanciranje od pristiglih 123, odabrano 118 projekata i programa od ukupno 45 udruga. Ugovore su pritom s gradonačelnicom potpisali Franjo Jančikić, predsjednik Šahovskog kluba „Sloboda” Mihovljan, Hrvoje Goričanec, direktor Ženskog nogometnog kluba „Međimurje“ Čakovec, Ivan Vabec, predsjednik Kluba odbojke na pijesku „Čakovec“, Marin Horvat, dopredsjednik Čakovečkog plivačkog kluba, Damir Nemec, predsjednik Športskog streljačkog društva „Čakovec“, Simona Tošić, predsjednica Udruge „Urbani sportovi“, Dražen Špoljarić, izvršni direktor Muškog rukometnog kluba Čakovec, Danijel Janković, predsjednik Ženskog rukometnog kluba „Zrinski“ Čakovec, Rajko Toplek, predsjednik NK „Međimurje“ Čakovec i Josip Sambolek, predsjednik TK „Franjo Punčec“ Čakovec. U ime prisutnih potpisnika zahvalio se Damir Nemec. „Htio bi se u ovoj prilici zahvaliti Gradu Čakovcu što prati sve naše udruge, kao što je rekla gradonačelnica zaista je teško biti predsjednik jednog kluba, velik je tu broj natjecanja i odlasci na putovanja su sve skuplji, pa nam je svaka pomoć i ruka suradnje koju nam bilo tko pruži, tko ima razumijevanja za nas, bitna stvar. Suradnja s Gradom Čakovcem zaista nikad nije bila bolja, dobivena sredstva su nam se povećala i dolaze kontinuirano na mjesečnoj bazi, što nam je iznimno važno jer nakon dugo vremena znamo i možemo točno iz mjeseca u mjesec raspolagati dodijeljenim sredstvima”, rekao je predsjednik streljačkog društva „Čakovec”.

Gradonačelnica: „Uz velike infrastrukturne projekte od ove godine potpora vrhunskim mladim sportašima”

Čakovečki sport postiže zavidne rezultate u svakom segmentu, a pojedinci i klubovi pravi su ambasadori hrvatskog sjevera. Grad i Zajednica za to ih nagrađuju, a kako je najavila gradonačelnica neće stati na ovim potporama, već je ove godine uvedena i jedna novina. „To je financijska potpora mladim sportašima čakovečkih klubova, koji nemaju pravo na nacionalne sportske stipendije, no svojim rezultatima takav vid podrške itekako zaslužuju. U Proračunu smo za to predvidjeli 15.000,00 eura”, kazala je i dobila odobravanje prisutnih čelnika klubova, kako će i ovo biti još jedan od projekata usmjeren poticanju bavljenja sportom.

Kreću radovi na Macanovom domu i „Slogi”, a gotovi su projekti za novu judo dvoranu i obnovu SRC „Mladost”

Uz novu potporu, gradonačelnica Cividini najavila je skori početak energetske obnove i rekonstrukcije Macanovog doma, paralelno s uređenjem u izradi je i glavni projekt za uređenje vanjskih igrališta i tribina, a pokrenut i postupak da se izmjesti el. ormarić kako bi energetska mogućnost napajanja na terenu bila bolja te bi se na Macanu mogle planirati i zimske aktivnosti. Ujedno je Grad prije nekoliko dana dobio pozitivnu odluku na projekt energetske obnove sportskog objekta „Sloga”, a s GK Ekom i nogometašima krenulo se u formiranje pomoćnog terena, postave tribina i uređenje ograda na čakovečkom Jugu. Gotov je projekt i za dogradnju judo dvorane za koju je dobivena građevinska dozvola te se čeka otvaranje mogućnosti za prijavu na fondove, a ovih dana je pred ishođenjem dozvole dio rekonstrukcije za čakovečku streljanu. Ujedno je u najavi obnova te novi sadržaji na SRC Mladost i radovi na tamošnjoj kuglani, za tenisače je prijavljen projekt Regionalnog teniskog centra koji je na rezervnoj listi čekanja, GK „Marijan Zadravec Macan” uredio je i ovih dana otvara novu balon dvoranu za koju je Grad Čakovec dao potporu u realizaciji, a nastavlja se i ulaganje u sportske domove i terene diljem mjesnih odbora.

 

Foto: Grad Čakovec