Ude srebrni, Smbolec brončani, Korent peta na SK u Osijeku
06.04.2024. 21:31h

Članovi Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan bili su uspješni prvog finalnog dana na 15. DOBRO World Cupu u Osijeku kojeg je službeno otvorio potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić! Filip Ude osvojio je srebro, a Marko Sambolec broncu na konju s hvataljkama. Tijana Korent iz Gimnastičkog kluba Nedelišće, bila je peta na preskoku.

Prije deset godina Filip Ude osvojio je zlato u Osijeku i silno je želio ponovno zasjati u Gradskom vrtu, a onda su mu se danas sve želje ostvarile. 

“Moja kćerkica Eva je bila u publici, jako sam ponosan što je vidjela tatu na postolju. Bila je još jednom u Osijeku, ali kao beba. Sada je to mogla doživjeti onako kako sam uvijek sanjao”, ponosno će 37-godišnji Čakovčanin Filip Ude nakon što je u svom 68. finalu u karijeri osvojio 18. medalju i to zahvaljujući ocjeni 14.300 (start 5.9).

Bolji od Udea danas je bio tek Kazahstanac Ilyas Azizov koji je slavio sa 14.600 (5.9).

“Super zadovoljan! Nisam se ustrtario. Nisam podlegao pritisku, jer kad sam vidio ocjene, znao sam da i sa slabijom vježbom mogu do postolja, ali rekao sam da u finalu idem vježbu s elementom Busnari makar ga tri puta pao. Uspio sam sve to izdržati i napraviti vježbu. Nisam Busnarija natjecao čak 2 godine, treniram ga i nedavno razgovaram s trenerom i kaže ‘zašto ga treniraš ako ga nećeš natjecati’. A on mi treba za Europsko prvenstvo koje nas u Italiji čeka za dva tjedna i morao sam ga negdje isprobati.”

Još malo se Filip vratio u sjajno odrađenu vježbu pred gotovo punom osječkom dvoranom i za njega posebno glasnom danas.

“Prije saskoka imam element E težine, “flop”. Jako precizan i težak element i na kojem sam pao u kvalifikacijama. Skužim da se trener Igor Kriajimskii približava konju i čujem ga kako govori ‘napravi saskok, napravio saskok’, bez “flopa”. To je i moje mišljenje bilo dok sam radio vježbu, nisam bio sto posto siguran da bih izdržao do kraja da sam ga radio. Možda bih, ali bilo je 50% šanse da zviznem s konja. A nisam to htio danas, jer publika je toliko pljeskala na sred vježbe, pa ne budeš sada pasti. I još Eva na tribinama. Nema boljega nego što sam pred njom osvojio medalju. I još s Markom na postolju. Iskreno, ja sam još sretniji zbog njega, sretniji sam zbog njegove medalje nego svoje. Toliko se trudi, puno trenira zajedno sa mnom... Puno puta i ja nisam uspio, puno puta je bio gorak okus u ustima, treniraš, a ništa ne ide. Ali, ima jedna poslovica koja kaže ‘samo se trudi, treniraj, vjeruj i jednom će praznik doći i u tvoju ulicu’. Karneval će jednom doći i tebi.”

Danas je praznik došao dva puta u ulicu čakovečkog Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, budući da je debitant ovog natjecanja Marko Sambolec bio zajedno s Udeom na postolju i to zahvaljujući ocjeni 14.000 (start 6.0).

“Prvi put sam nastupio u Osijeku, odmah u finalu i odmah medalja. Rasplakao sam se kad sam vidio da sam na postolju”, iskreno će 22-godišnji Varaždinac.

“Došao sam ovdje samo sa željom da u kvalifikacijama napravim vježbu i uspio sam. Napravio sam u četvrtak C, a ne D saskok i zato sam imao samo jednu želju za finale, da napravim istu vježbu, ali s D saskokom. Hvala Bogu uspio sam. Publika je bila strašna i navijači su jedan od razloga zašto sam danas uspio napraviti vježbu. Da nisu tako srčano navijali možda bih pao na saskoku. Izvukli su me. Kad sam doskočio bio je to fenomenalan osjećaj, naježio sam se, suze su mi počele ići. I onda na kraju s Udeom na postolju. Kad sam vidio da je on odradio posao, to mi je dalo poguranac u leđa. Ovo je moja prva medalja na Svjetskom kupu u karijeri, u drugom finalu i posebna je čast što se dogodilo baš u našoj zemlji”, rekao je Sambolec.

U svom 11. finalu u Osijeku i 46. u karijeri, iskusna Tijana Korent završila je kao peta na preskoku s ocjenom 12.683 (12.566 i 12.80; 4.2 i 4.2). Slavila je još jedna nevjerojatna Francuskinja, Coline Devillard s ocjenom 13.700 (14.500 i 12.900).

“Uvijek mi je drago nastupiti doma, atmosfera je bila odlična, jako puno navijača. To stvara poseban osjećaj na samom. Na žalost malo sam pogriješila u prvom skoku što me vjerojatno koštalo medalje, međutim ne mogu žaliti. Sretna sam što sam uopće uspjela ući u finale. Za mene sezona tek nekako počinje, tek počinjem ulaziti u formu nakon niza ozljeda koje sam imala. Nadam se da ću sada biti samo još bolja”, komentirala je Korent.