Dora Vestić predstavila pjesmu Slobodna
26.03.2024. 13:35h

„Pjesma „Slobodna” nastala je kao himna malih i velikih pobjeda. Najveća inspiracija za ovu pjesmu bio mi je skup izazovnih i teških životnih trenutaka nakon kojih sam se osjećala prazno i bez početka i kraja, kao da sam zapela u nekom prostoru gdje znam što sve mogu i trebam raditi, ali to nikako ne uspijevam. I onda  mi je samo na pamet došla moja mama kao dodatna inspiracija na cijelu situaciju. Njen život, borba s bolešću, žrtvovanje tokom cijelog života u braku i u svakodnevnim situacijama i shvatila sam da je ta snaga i u meni i riječi su samo potekle. Ova pjesma opisuje osjećaj izlaska iz toksičnog ili nasilnog odnosa, primitka dobrih nalaza nakon teške bolesti, trenutak neočekivane pauze u krcatom, radnom danu,  osjećaj kada napokon smogneš snage reći „ne”, kada izuješ tijesne cipele na kraju dana i zavališ se uz najdražu knjigu ili film, kada šetaš utorkom poslijepodne i baš ništa ne moraš raditi, a sunce te grije, lakoća življenja... to je ova pjesma za mene.  Sloboda za svakoga predstavlja nešto drugo, a za mene su to najčešće jednostavni životni trenuci u kojima od miline samo možeš udahnuti, izdahnuti i nasmijat se, svjestan da svojim životom upravljaš samo – ti.“ – rekla je Dora.

Pjesma je snimana u studiju Željka Nikolina koji je zaslužan za aranžman pjesme. Gitare je svirao Josip Horvat, klavir je svirao Željko Nikolin, back vokale je, uz Doru koja je ujedno svirala i ukulele, pjevao Goran Bošković.
 
Za spot i fotografije zaslužni su Josip Grizbaher i Tomislav Šilovinac (Cinematic Osijek) te je na setu velika ruka pomoći bila Maja Božičanin. Spot je zamišljen vrlo minimalistički s toplim tonovima i atmosferom koja naglašava sami osjećaj slobode, lakoće i prozračnosti, a Josip i Tomislav tu su ideju savršeno realizirali i premjestili je iz Dorine glave u stvarnost.